Terug naar overzicht

11 manieren om je badkamer te verduurzamen in 2024 (bespaar!)

01 Jan 2024

Je badkamer verbouwen is één van de leukste en waardevolste verbeteringen aan je huis. Als je dan toch gaat verbouwen, waarom niet meteen duurzaam gaan? Zo bespaar je op water- en energiekosten én ontlast je het milieu. Om je op weg te helpen, heb ik in deze post elf duurzame verbeteringen voor de badkamer op een rijtje gezet.

Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe badkamer, kan het moeilijk zijn een (goede) keuze te maken. Het aanbod is enorm en divers. Met duurzame apparatuur en installaties zit je al gauw goed. Leuke bijkomstigheid: het laat je nog meer geniet van je nieuwe badkamer.

 

Je badkamer verduurzamen – allang geen luxe meer

Verduurzaming is een hot topic, en dat geldt zeker ook voor badkamers. Luxe is het dus niet meer. Wel is het zo dat de meeste mensen niet goed weten wat er allemaal mogelijk is. Want ook bij het samenstellen van een duurzame badkamer is er genoeg te kiezen. Laten we maar eens gaan kijken naar de mogelijkheden. 

 

1. Elektrische vloerverwarming (in combinatie met zonnepanelen)

Elektrische vloerverwarming is een efficiënte manier van je badkamer verwarmen. Deze vloerverwarming is voorzien van warmte-elementen die snel hun warmte afgeven (sneller dan een vloerverwarming die met gebruik van warm water verwarmt).

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je jouw eigen groene stroom op. Die kun je vervolgens gebruiken voor de elektrische vloerverwarming in je badkamer. Dat scheelt je in de kosten en zo heb je toch een heerlijk warme badkamer.

Elektrische vloerverwarming is bovendien goedkoper dan traditionele vloerverwarming met warm water. Nog een voordeel: je kunt elektrische vloerverwarming onder iedere soort vloer aanbrengen.

 

2. Elektrische radiator in plaats van een cv-ketel

Een elektrische radiator is een energiezuinig alternatief voor verwarming via de cv-ketel. Zeker gezien de energiecrisis en de hoge gasprijzen is dat een uitstekende optie. Bovendien worden nieuwbouwhuizen tegenwoordig sowieso zónder gasaansluiting gebouwd.

Een ander voordeel is dat een elektrische radiator gemakkelijker is te verplaatsen. Dat kan handig zijn als je je badkamer wil renoveren of een volledig nieuwe badkamer wil.


3. Gebruik ledverlichting in plaats van hallogeenverlichting

Ledlampen verbruiken tussen de tachtig of negentig procent minder energie dan halogeen- en gloeilampen. Daardoor bespaar je veel op je energiekosten. Een ander voordeel is dat ledlampen minder gevaarlijke materialen (zoals lood) gebruiken.

Bovendien hebben ledlampen een véél langere levensduur in vergelijking met gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen. Een ledlamp gaat tussen de 15.000 en 50.000 uur mee, een spaarlamp heeft meestal een levensduur van 5.000 uur, een halogeenlamp 2.000 uur en een gloeilamp ongeveer 1.000 uur.

Een ander voordeel is dat ledlampen niet extreem heet worden. Als je de lamp aanraakt, verbrand je je dus niet. Een veilige oplossing, vooral als je jonge kinderen hebt.

Ledlampen zijn er tegenwoordig in de meest uiteenlopende kleuren. Daardoor kun je met ledverlichting nu ook het extra warme witte licht van een gloeilamp nabootsen.

11 manieren om je badkamer te verduurzamen in 2024 (bespaar!)

4. Gebruik infraroodpanelen

Vergeleken met traditionele verwarmingsmethoden, zoals vloerverwarming of een radiator, biedt een infraroodpaneel in je badkamer een aantal voordelen.

Dit komt door de stralingswarmte die infraroodpanelen afgeven. In tegenstelling tot traditionele verwarming geven ze de warmte direct af aan de meubels, voorwerpen en mensen in de ruimte.

Zelfs bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius voel je een comfortabele warmte. En omdat er geen convectie is, gaat er veel minder warmte verloren door opstijgende lucht. Dat heeft weer als gevolg dat de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog hoeft te zijn. En zo verbruik je dus minder energie.

 

5. Installeer een Easy Drain WTW-doucheafvoer

Een WTW-doucheafvoer van Easy Drain draagt het weggespoelde warme water over aan koud leidingwater. Dat gebeurt via een dubbelwandige spiraal.

Het voorverwarmde water stroomt vervolgens naar de cv-ketel of direct naar de (thermostatische) mengkraan van de douche. Zo bespaar je op je stookkosten. 

 

6. Installeer een waterbesparende douchekop/regendouche

Met een waterbesparende douchekop of regendouche kun je je waterverbruik tot wel vijftig procent verminderen en toch een aangename douche-ervaring hebben. Dat gebeurt door regeling van het watervolume en beluchting van het water.

Hoe werkt dat dan precies? De douchekop mengt onder druk water en lucht. Op het moment dat de waterstraal de sproeikop verlaat, zet de lucht uit. De verhoogde druk zorgt ervoor dat de douchestraal comfortabeler voelt en beter reinigt. Ook het spoelen van shampoo is op die manier nog goed mogelijk.

 

7. Installeer een sensorkraan

Hij is hygiënisch en bespaart je water, de sensorkraan. We kennen hem allemaal van openbare toiletten, hotels en restaurants, maar een sensorkraan is ook prima thuis in de badkamer (en op het toilet en in de keuken) te gebruiken.

Want dankzij de sensor hoef je de kraan niet meer aan te raken. Dat is in tijden van corona wel zo hygiënisch. Bovenal zorgt zo’n mengkraan ervoor dat je weinig water verspilt. Hij gaat namelijk vanzelf uit. Scheelt je ook nog eens in de kosten.

 

8. Spoel je toilet door met regenwater

Waarom kraanwater gebruiken als je ook regenwater kunt gebruiken om je toilet door te spoelen? Je hoeft het alleen maar op te vangen in een tank bij je woning. In die tank wordt het regenwater gereinigd en vervolgens doorgestuurd naar een regenwaterstation in huis.

Die stuurt het hemelwater onder andere naar je toiletten. Zodra je al het opgevangen regenwater hebt verbruikt, schakelt het station automatisch over op leidingwater.

11 manieren om je badkamer te verduurzamen in 2024 (bespaar!)

9. Douche met hergebruikt water

Douchen met hergebruikt water levert je veel voordeel op, want ongeveer de helft het waterverbruik van een gemiddeld huishouden is douchewater. Maar hoe werkt dat dan?

De temperatuur van douchewater is ongeveer 36 graden Celsius. Schoon drinkwater is ongeveer tien graden. Door dit temperatuurverschil kun je warm douchewater hergebruiken voor het verwarmen van koud drinkwater.

Door het toevoegen van het verwarmde, gebruikte water, kan een temperatuur van 27 graden worden bereikt. Daarna heb je voor een volgende douche veel minder verwarming en dus energie nodig om het douchewater op de gewenste temperatuur te krijgen.

Voordat je het gebruikte douchewater – ook wel ‘grijs’ water genoemd – kunt hergebruiken, wordt het gefilterd en gesteriliseerd. In een grijswatersysteem wordt het gebruikte water gescheiden gehouden van het afvalwater door middel van een warmtewisselaar. Hierdoor wordt geen gebruikt water vermengd met het nieuwe, verse water.

 

10. Installeer een waterbesparende toiletpot

Het toilet is goed voor ongeveer dertig procent van het totale waterverbruik in je huis. Dan is het installeren van een waterbesparend toilet in je badkamer geen gek idee. Bij dit type toilet kun je kiezen voor een spoeling van 3 of 6 liter. Bij een gewoon toilet spoel je 9 tot 12 liter weg.

Waterbesparende toiletten zijn verder voorzien van een spoelonderbreker. Daarmee kun je regelen hoeveel water je per spoeling gebruikt. In een gezin van vier personen kan zo'n spoelonderbreker je jaarlijks gemakkelijk 5000 liter spoelwater besparen.

Een goed voorbeeld van zo'n toilet is de Geberit One. De zogeheten TurboFlush spoeltechniek garandeert bij dit model een stille en grondige spoeling. Dankzij de TurboFlush is een spoelrand overbodig. Dat betekent dat vuil zich niet meer kan ophopen. Hoef je dus ook minder schoonmaakmiddel te gebruiken bij het reinigen van je toilet.

 

11. Gebruik geurafzuiging in de toiletpot

Jazeker, ook geurafzuiging in de toiletpot draagt bij aan een energiezuinige badkamer. Want dankzij dit systeem heb je geen brommende ventilator meer nodig om onaangename geuren af te voeren. Zo verbruik je dus minder elektriciteit.

De Geberit DuoFresh module is een goed voorbeeld van een toilet met geurafzuiging. Hij voert vieze luchtjes via de toiletpot en de wateraanvoerleiding naar een koolfilter. Die zuivert de lucht en de toiletinstallatie blaast de schone lucht terug de ruimte in. Handig toch?

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag:


Montage

Een nieuwe badkamer of toilet realiseren? Kies Badkamerwinkel aan Huis: van inspiratie en ontwerp tot volledige installatie.

Lees meer over onze werkwijze: van levering tot complete installatie >>

Levering

Ook voor de levering van sanitair, tegels en kranen ben je bij Badkamerwinkel aan Huis aan het juiste adres.

Lees meer over onze dienstverlening: van levering tot volledige montage >>

Ontwerp

Uitzoeken en ontwerpen aan de keukentafel, direct met de juiste afmetingen en gekozen materialen. Makkelijk, efficiënt en praktisch.

Lees meer over onze 3D ontwerpmogelijkheden en onze merken >>