Terug naar overzicht

Zo reinig jij jouw badkamer grondig

28 Aug 2023

Een hygiƫnische badkamer start met het schoonmaken van het plafond tot aan de vloer. Maar hoe maak jij jouw badkamer zo grondig mogelijk schoon zonder je kranen of tegels te beschadigen? Wij delen onze expertise voorzien van tips en trucs, zodat jouw badkamer weer gaat glanzen. De gemiddelde badkamer is viezer dan je denkt. Je gebruikt hem dan ook elke dag: tanden poetsen, gezicht wassen, haren wassen, make-uppen, naar het toilet gaan en omkleden. Wil je hem schoonhouden, dan is regelmatig reinigen een goed idee.

Bovendien: als je dat iedere week doet, gaat je badkamer gemiddeld wel tien jaar mee. Hieronder vind je een paar super praktische tips waarmee je jouw badkamer in een handomdraai schoon krijgt. Laten we maar eens kijken!
 

De badkamer schoonmaken

Niet iedere badkamer poets je op dezelfde manier. Als je matzwarte kranen hebt, poets je deze anders dan een chromen, nikkel, poedercoat of pvd-gecoate kraan. Hieronder vind je hoe je jouw type kraan het best kunt onderhouden.

 

Badkamerkranen

Matzwarte kranen

Matzwarte kranen zijn mooi en erg populair. Maar qua schoonmaken vragen ze wel wat werk. De kranen zijn gespoten met een laklaag. Dus kijk uit met sieraden of andere scherpe voorwerpen want deze kunnen krassen veroorzaken op de matzwarte kranen. De kranen mag je alleen schoonmaken met een zachte microvezeldoek, voorzien van een schoonmaak azijn.

Vermijd daarom schuurmiddelen, schuursponsjes of andere schurende materialen. Dit omdat je dan de afwerking van je kraan kunt beschadigen. Gebruik verder geen zure of bijtende schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de afwerking van de kraan aantasten. Droog ook altijd na het douchen de kranen af. Zo voorkom je schimmel of kalk op je kranen. 

 

Poedercoat, pvd-gecoate en chromen kranen 

Wat zijn poedercoat en pvd-gecoate kranen? Poedercoating is een proces wat vaak wordt toegepast voor producten van RVS, aluminium en staal. Dit door met een spuitpistool een laag poeder op het materiaal te spuiten. 

Bij PVD coaten wordt er een toplaag aangebracht op het product wat dun en erg sterk is. Dit wordt gedaan door een vloeibaar metaal wat wordt verdampt terwijl het zich in een vacuüm bevindt. 

Net zoals de matzwarte kranen adviseren we ook bij poedercoating, pvd-gecoate en chromen kranen dat je ze schoonmaakt met een zachte microvezeldoek, voorzien van schoonmaak azijn. Deze kranen kunnen iets meer verdragen dan matzwarte kranen. Je mag ze wel poetsen met schoonmaak producten op basis van citroen zuren met water. Maak de kranen niet schoon met schuurmiddelen, zoals een schuursponsje. Droog altijd na het douchen de kranen goed af. Zo voorkom je schimmel en blijft de kraan glanzen zonder dat er watervlekken op komen.
 

Zo reinig jij jouw badkamer grondig

 

Douchekop onderhoud  

Je douchekop onderhouden is een belangrijke klus, want wanneer je douchekop onder de kalkaanslag zit, wordt de straal niet alleen zwakker maar het water ook viezer. 

Hoe kun je dit dan het beste oplossen? Door je douchekop los te draaien en deze in een emmer water met schoonmaakazijn te laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kalkaanslag losraakt. Daarna kun je de kalk gemakkelijker verwijderen. 

Merk je dat er in de gaatjes van je douchekop nog kalkaanslag zit? Pak dan een tandenragger en maak hiermee de gaatjes schoon. Voilà! Jouw douchekop ziet er weer als nieuw uit en jij kunt weer lekker douchen!

Heb je geen zin om het bovenstaande iedere keer weer opnieuw te doen? Tegenwoordig kun je een douchekop kopen met anti-kalk dopjes. Handig toch!

 

Stralende wastafel meubel

Een badkamerwastafel is beschikbaar in materialen als keramiek, beton, mineraal marmer, natuursteen, glas en solid surface. Maak, net zoals bij het schoonmaken van badkamerkranen, gebruik van een zachte microvezeldoek of een spons met een milde afwasmiddel of allesreiniger. 

Voor kalkaanslag kun je het beste natuurazijn gebruiken en voor hardnekkige vlekken baking soda. Gebruik hier niet te veel van om uitbijten te voorkomen.

Wij adviseren bij aankoop een keramische wasbak. Deze zijn bijvoorbeeld krasbestendig, niet gevoelig voor haarverf, nagellak en make-up verwijderaar. Deze wasbakken kunnen met een sponsje schoon gemaakt worden.

 
Zo reinig jij jouw badkamer grondig

 

Tegels grondig reinigen  

Het schoonmaken van de tegels is cruciaal om schimmels, kalkaanslag en ander vuil te verwijderen. Gebruik voor het reinigen van de tegels een tegel-reiniger van bijvoorbeeld muller chemie of natuurazijn.

Meng dit aan met water en laat het middel even intrekken. Ga met een doekje of spons over de tegels heen. Spoel ze daarna met water af en wrijf ze droog met een doek.

Wij adviseren ook om een stoomreiniger te gebruiken bij het schoonmaken van de badkamer. Het is makkelijk, snel en hygiënisch omdat de stoom alle ziekteverwekkers doodt.
 

Lelijke voegen weer mooi maken

Wil je de voegen weer mooi schoon krijgen? Meng dan water met bleekmiddel. Spray het op de vloer of wand en laat het goedje even intrekken. Ga daarna aan de slag met een oude tandenborstel of een afwasborstel om het vuil goed los te borstelen. Zo kun je het vuil beter bestrijden. Spoel alles af met water en wrijf het droog met een handdoek.

 

Het is belangrijk om regelmatig tussen de schoonmaakbeurten in je badkamer te onderhouden. Zo voorkom je schimmels of kalkaanslag.
Veeg na het douchen de kranen en tegels altijd af met een droge doek. Wil je meer schoonmaaktips of is je badkamer zo verouderd dat het toe is aan een renovatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag:


Montage

Een nieuwe badkamer of toilet realiseren? Kies Badkamerwinkel aan Huis: van inspiratie en ontwerp tot volledige installatie.

Lees meer over onze werkwijze: van levering tot complete installatie >>

Levering

Ook voor de levering van sanitair, tegels en kranen ben je bij Badkamerwinkel aan Huis aan het juiste adres.

Lees meer over onze dienstverlening: van levering tot volledige montage >>

Ontwerp

Uitzoeken en ontwerpen aan de keukentafel, direct met de juiste afmetingen en gekozen materialen. Makkelijk, efficiënt en praktisch.

Lees meer over onze 3D ontwerpmogelijkheden en onze merken >>