Terug naar overzicht

Tegels of stucwerk voor je badkamermuur? Waarom tegels beter zijn

11 Jul 2023

Als ervaren badkamer- en tegelspecialist krijg ik regelmatig de vraag of stucwerk een goed alternatief is voor tegels in de badkamer. Een simpel ‘nee’ is misschien wat te gemakkelijk, maar ik adviseer veel liever tegels. Hoe dat zit, leg ik je uit in dit artikel.

Als je stucwerk kiest voor je nieuwe badkamer doe je dat hoogstwaarschijnlijk om esthetische redenen. Ik snap het best: een volledig betegelde badkamer is traditioneel en je wil weleens wat anders.  

En ja, stucwerk in de badkamer heeft absoluut zijn voordelen. Zo kun je de muren eenvoudig een andere kleur geven en is stucwerk (laten) aanbrengen doorgaans goedkoper dan tegels laten aanbrengen.  

Ook heb je met stucwerk geen voegen waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen en geeft stucwerk een ruimtelijker effect dan tegels.   

Toch zijn tegels uiteindelijk de betere keuze voor je badkamer. Hieronder vind je de twaalf redenen waarom. Laten we maar eens kijken. 
 

1. Tegels zijn waterbestendig en voorkomen waterschade aan de muren 

Dit is praktische gezien het belangrijkste voordeel van tegels in de badkamer. Tegels zijn bestand tegen water en vocht, waardoor ze voorkomen dat water doordringt in de muren en waterschade veroorzaakt. Zelfs water dat op de tegels blijft ‘staan’, veroorzaakt geen schade.  

Wat eventuele waterschade aangaat, kun je hooguit te maken krijgen met een kitnaad die loslaat. 

Stucwerk daarentegen is een stuk minder waterbestendig. Het absorbeert water en laat het door. Dat kan leiden tot schimmel- en vochtproblemen. Bovendien krijg je dan een donkere plek op de muur. Als er eenmaal vocht achter het stucwerk zit, heb je zelfs kans dat het los komt te zitten en naar beneden valt met alle gevolgen van dien.

 

2. Tegels zijn duurzaam en gaan lang mee  

Tegels zijn een duurzame keuze voor je badkamer. Ze zijn bestand tegen slijtage, krassen en beschadigingen, waardoor ze lang meegaan. Tegels zijn ook bestand tegen verkleuring door zonlicht en chemicaliën, waardoor ze er ook na jaren nog mooi uitzien. Dat komt omdat ze niet poreus zijn en geen zuigende werking hebben, dus er trekt niets in. Het vuil blijft op de tegel liggen. 

Dat betekent dat je niet om de paar jaar nieuwe tegels hoeft te kopen.  

Stucwerk kan na verloop van tijd wel verkleuren door blootstelling aan zonlicht en chemicaliën. Als gevolg hiervan kan het stucwerk er verouderd en vlekkerig uitzien. Verder is stucwerk erg stoot- en krasgevoelig. Dat geldt zeker voor pleisterwerk (strak en vlak) wat erg populair is in de badkamer.
 

3. Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden 

Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden en zijn bestand tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Ze kunnen ook gemakkelijk worden afgeveegd met een vochtige doek of dweil. Dit is vooral belangrijk in de badkamer, waar hygiëne en netheid belangrijk zijn.  

Tegels hoef je niet vaak schoon te maken en je kunt ze gemakkelijk onderhouden met een regelmatige schoonmaakbeurt. De beste manier om tegels te reinigen is met een stoomreiniger of schoonmaakartikelen die weinig residu achterlaten, zoals schoonmaakazijn.  

Stucwerk is redelijk gemakkelijk schoon te maken, maar het hangt wel af van het type stucwerk en de mate van vervuiling. Glad stucwerk is bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken dan grof stucwerk.

 

Tegels of stucwerk voor je badkamermuur? Waarom tegels beter zijn


4. Tegels zijn beter bestand tegen schimmels en bacteriën dan stucwerk 

Tegels zijn bestand tegen schimmels en bacteriën, waardoor ze een hygiënische keuze zijn voor de badkamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat ze waterbestendig zijn.

Daardoor kunnen vocht en water niet in de tegel doordringen en hebben schimmels en bacteriën geen voedingsbodem om te groeien. En mochten er al schimmels en bacteriën ontstaan op je tegels, dan kunnen ze zich er niet aan hechten. Je kunt ze dan ook gemakkelijk verwijderen met een schoonmaakmiddel.

Bacteriën en schimmels gedijen in een vochtige omgeving, dus als het stucwerk vochtig is, bevordert dat de groei van schimmels. Bacteriën kunnen zich ook vormen op stucwerk, vooral als het stucwerk niet goed wordt schoongemaakt. Het is daarom belangrijk om het stucwerk droog en schoon te houden. Verder is het belangrijk om goed te ventileren met een mechanische ventilator.
 

5. Tegels zijn hygiënischer dan stucwerk omdat ze geen stof of vuil vasthouden 

Tegels zijn glad en hebben geen poriën, waardoor ze geen stof of vuil vasthouden. Dit maakt ze hygiënischer dan stucwerk, dat kan gaan scheuren en barsten. Ook houdt stucwerk stof en vuil vast. Tegels zijn daarom een goede keuze voor mensen met allergieën of astma.
 

6. Tegels bieden veel mogelijkheden voor het creëren van sferen en stijlen 

Waar je met stucwerk niet veel verder komt dan de stijl van het stucwerk en de kleur, heb je met tegels veel meer mogelijkheden. Je kunt kiezen voor grote tegels voor een strakke uitstraling, of juist voor kleine tegels zoals mozaïek voor een meer speels effect.  

Tegels zijn bovendien verkrijgbaar in een glanzende of matte afwerking, en ze kunnen een geribbelde textuur hebben voor extra grip (antislip R11). Wil je een moderne uitstraling? Of heb je liever een strakke, klassieke of moderne uistraling?
 

7. Tegels zijn bestand tegen krassen en beschadigingen 

Omdat tegels bestand zijn tegen krassen en beschadigingen, blijven ze er lang mooi uitzien. Dat is belangrijk in de badkamer, waar spullen vaak worden neergezet en verplaatst.  

Tegels zijn bestand tegen krassen van bijvoorbeeld tandenborstels, scheermesjes, en andere badkameraccessoires.

Dit in tegenstellig tot een gestukte muur, die veel meer vatbaar zijn voor beschadigingen.
 

8. Tegels zijn gemakkelijk te vervangen bij beschadigingen 

Als er toch een tegel beschadigd raakt, kun je die gemakkelijk vervangen. Omdat tegels één voor één worden geplaatst, hoef je niet de hele wand of vloer te vervangen als er een tegel kapotgaat.  

Dit is een groot voordeel ten opzichte van stucwerk.

Een beschadigde plek moet je in veel gevallen opnieuw stuken, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn. Bovendien blijf je de plek die je behandeld hebt, in de meeste gevallen zien. Als je dat niet wil, zul je de hele muur opnieuw moet stuken.

 

Tegels of stucwerk voor je badkamermuur? Waarom tegels beter zijn


9. Tegels zijn beter bestand tegen slijtage en verkleuring 

Tegels zijn bestand tegen slijtage en verkleuring, waardoor ze er langer mooi uitzien. Dat is vooral belangrijk in de badkamer. De omstandigheden zijn er vochtig en je gebruikt er vaak schoonmaakmiddelen. 

Tegels blijven er ook na jaren nog mooi uitzien, waardoor je badkamer er altijd fris en nieuw uitziet. Bij stucwerk hangt de mate van bestendigheid tegen slijtage en verkleuring af van het type stucwerk en de omstandigheden waaraan het wordt blootgesteld.

Stucwerk blijft onderhoud vragen, aangezien het raadzaam is om het elke drie jaar opnieuw te schilderen. Je moet daarvoor een groot deel van je badkamer afplakken en obstakels vermijden, zoals het sanitair en de accessoires. Al met al is het een tijdrovende klus.
 

10. Voor elk budget is er een tegel 

Een budgettegel, of liever een exclusieve? Het zijn jouw wensen. Er is altijd een tegel die past bij jouw budget. 

Er wordt vaak gezegd dat stucwerk goedkoper is dan tegels, maar dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stucwerk en tegels, de grootte van de badkamer en de arbeidskosten.

Over het algemeen kun je stellen dat tegels duurder zijn om te installeren dan stucwerk. Maar betonstuc in de badkamer is juist weer vele malen duurder omdat die in meerdere lagen opgebouwd moet worden. Dit kan oplopen tot wel 250 euro per vierkante meter.

Ook is het zo dat stucwerk niet van nature waterbestendig is. Daarom moet je extra maatregelen nemen om het waterdicht te maken, en dat kan extra kosten met zich meebrengen.
 

11. Tegels zijn ook geschikt voor gebruik op de vloer  

Tegels zijn niet alleen geschikt voor gebruik op de muren, maar ook op de vloer. Hierdoor kun je een overgang  

Stucwerk op de vloer is niet aan te raden omdat stucwerk niet sterk genoeg is voor constant ‘voetverkeer’. Het is stoot- en krasgevoelig. Het kan zelfs gebeuren dat er na verloop van tijd een looppatroon in ontstaat door het constante verkeer over dezelfde looproute. 

Bovendien is stucwerk van nature poreus en kan het water absorberen. Dat kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de vloer.
 

12. Tegels zijn tijdloos en kunnen zorgen voor waardevermeerdering van je woning 

Dit komt omdat tegels zijn gemaakt van een duurzaam en hoogwaardig materiaal dat lang meegaat én zijn kwaliteit behoudt. Hierdoor ziet je badkamer er na jaren nog steeds mooi uit en behoudt het zijn waarde.

Daarnaast zijn tegels een populaire keuze voor badkamers en kunnen ze bijdragen aan de esthetische waarde van je woning. 

 

Dit zijn ze dan: de twaalf redenen waarom tegels in de badkamer een betere optie zijn dan stucwerk. Heb je behoefte aan een persoonlijk advies of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag! 

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag:


Montage

Een nieuwe badkamer of toilet realiseren? Kies Badkamerwinkel aan Huis: van inspiratie en ontwerp tot volledige installatie.

Lees meer over onze werkwijze: van levering tot complete installatie >>

Levering

Ook voor de levering van sanitair, tegels en kranen ben je bij Badkamerwinkel aan Huis aan het juiste adres.

Lees meer over onze dienstverlening: van levering tot volledige montage >>

Ontwerp

Uitzoeken en ontwerpen aan de keukentafel, direct met de juiste afmetingen en gekozen materialen. Makkelijk, efficiënt en praktisch.

Lees meer over onze 3D ontwerpmogelijkheden en onze merken >>