Terug naar overzicht

Hoe gekleurde kranen je badkamer een unieke uitstraling geven

11 Jul 2023

Een eenvoudige manier om je badkamer een make-over te geven zonder dat je al te veel geld hoeft uit te geven? Kies voor gekleurde kranen! In deze blogpost leg ik uit waarom gekleurde badkamerkranen vaak een heel goed idee zijn.

Misschien herken je dit wel: je wil een andere badkamer omdat je er op uitgekeken bent, maar een nieuwe badkamer kopen is te duur. Wat te doen?  

Gekleurde kranen kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Zo kun je je badkamer een heel andere uitstraling geven en ben je weer blij met je badkamer zonder een fortuin te spenderen.  

Lijkt je dat wat, en wil je weten waarop je moet letten bij het kiezen van gekleurde badkamerkranen? Lees dan vooral verder, want hieronder heb ik alles wat je moet weten overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Laten we maar eens kijken.  

 

Waarom een gekleurde badkamerkraan een goed idee is 

Een gekleurde badkamerkraan is een eenvoudige manier om de stijl van de badkamer te veranderen en te verfraaien. Het kan kleur toevoegen aan een anders neutrale badkamer en kan een mooie manier zijn om te experimenteren met de inrichting van de ruimte.  

Bovendien kan een gekleurde badkamerkraan ook helpen om de badkamer in een bepaald thema te realiseren en een gevoel van samenhang te creëren. 

Een gekleurde badkamerkraan kan ook een effectieve manier zijn om de aandacht te vestigen op een specifiek onderdeel van je badkamer. Als je bijvoorbeeld een mooi bad of een grote wastafel hebt, kun je de kraan in een opvallende kleur kiezen om het extra de aandacht te laten trekken.  

Dit is vaak een doeltreffende manier om de badkamer visueel aantrekkelijker te maken en een uniek element toe te voegen aan de ruimte. 

Een ander voordeel van een gekleurde badkamerkraan is dat het een betaalbare manier is om de stijl van de badkamer te veranderen zonder dat je de hele badkamer of accessoires hoeft te vervangen.  

Bovendien zijn er behoorlijk wat kleuren beschikbaar, zodat je meestal wel een kleur vindt die bij je smaak past.  

Hieronder de vier belangrijkste redenen om voor gekleurde kranen in je badkamer te gaan: 

  1. Persoonlijke stijl: gekleurde kranen geven een unieke touch aan de badkamer en dragen bij aan je stijl. 

  1. Design-accent: gekleurde kranen kunnen een prachtig design-accent zijn en de badkamer een meer opvallende uitstraling geven. 

  1. Creativiteit: gekleurde kranen geven de mogelijkheid om creatief te zijn met de inrichting van de badkamer en unieke combinaties te maken van kleuren en materialen. 

  1. Functie: gekleurde kranen kunnen een functioneel doel dienen, zoals het benadrukken van een bepaald thema of stijl in de badkamer.

     

Hoe gekleurde kranen je badkamer een unieke uitstraling geven


Wat zijn de meest voorkomende kleuren voor badkamerkranen? 

De meest voorkomende kleuren voor badkamerkranen zijn chroom, geborsteld nikkel, goud, brons en matzwart 

Chroom is een populaire keuze omdat het een moderne en tijdloze uitstraling heeft en gemakkelijk te onderhouden is. 

Geborsteld nikkel is ook populair omdat het een subtielere glans heeft dan chroom en daardoor vaak als rustiger wordt beschouwd. Verder heeft deze een matte uitstraling in plaats van een glanzende.  

Goud en brons zijn klassieke keuzes die vaak worden gebruikt voor een traditionele of landelijke uitstraling. Beide uitvoeringen zijn ook verkrijgbaar in een geborstelde variant 

Matzwart wordt vaak gebruikt voor een moderne en industriële uitstraling. 

Er zijn nog andere kleuren verkrijgbaar, zelfs oranje, maar de bovenstaande kleuren worden het meest gebruikt en zijn vaak in diverse modellen verkrijgbaar.
 

Wat zijn de nadelen van gekleurde kranen in je badkamer? 

Eén van de nadelen van gekleurde kranen in de badkamer is dat ze vaak minder tijdloos zijn dan neutrale kleuren zoals chroom of geborsteld nikkel. Dit betekent dat als je je badkamer opnieuw gaat decoreren, je waarschijnlijk ook de kranen zult moeten vervangen omdat ze niet meer bij de nieuwe stijl passen.  

Gekleurde kranen zijn vaak ook moeilijker te onderhouden omdat de kleur na verloop van tijd kan vervagen of veranderen. Ook zijn ze krasgevoeliger en kunnen ze aangetast worden door verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen. Daarnaast kunnen gekleurde kranen potentiële kopers afschrikken bij de verkoop van je huis. 
 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gekleurde badkamerkraan? 

Bij de aanschaf van gekleurde badkamerkranen is het aan te raden om op de volgende dingen te letten: 

  1. Kwaliteit van de afwerking: kies voor kranen met een hoogwaardige afwerking, zodat de kleur niet snel zal vervagen of veranderen. Kies daarom voor gerenommeerde A-merken als Grohe, Hansgrohe of Hotbath. 

  1. Onderhoud: zorg dat de kranen gemakkelijk te onderhouden zijn, met name als de kleur donkerder is, zal verkleuring sneller optreden en is kalkaanslag eerder zichtbaar. 

  1. Garantie: kijk of de kranen goede garantievoorwaarden hebben, zoals minimaal vijf jaar garantie en keramische binnendelen. Zo ben je ervan verzekerd dat je goede kwaliteit koopt. 

  1. Stijl: zorg dat de gekleurde kranen passen bij de stijl van jouw badkamer en bij jouw smaak. Wat in de winkel een mooie kleur lijkt, hoef niet per se bij jouw (bestaande) badkamer te passen. Denk daarbij onder andere aan de bestaande tegelcombinatie. 

  1. Prijs: gekleurde kranen kunnen duurder zijn dan kranen met een neutrale kleur. Over het algemeen kunnen ze tot wel vijftig procent duurder zijn dan chromen kranen. Zorg dus dat de prijs binnen je budget past. 

  1. Leverancier: kies voor een betrouwbare leverancier/winkel die gespecialiseerd is in badkamerkranen en die een goede after-sales service biedt. Internet biedt vaak een goede bron van reviews, maar komt de leverancier uit je eigen regio, probeer dan in je omgeving mensen te vinden die ervaring hebben met jouw beoogde leverancier/winkel. Als je lokaal koopt, kun je er vaak ook beter en gemakkelijker terecht mocht er iets niet goed zijn.
     

Hoe houd je gekleurde kranen schoon? 

Om gekleurde badkamerkranen schoon te houden, kun je het volgende doen: 

  1. Gebruik milde reinigingsmiddelen: zoals afwasmiddel of een allesreiniger, en vermijd te ‘harde’ schoonmaakmiddelen die de kleur kunnen beschadigen. 

  1. Gebruik geen schurende materialen: zoals staalwol of schuurpapier. Die kunnen de kleur van je kranen beschadigen. 

  1. Reinig regelmatig: zodat stof, vuil en kalk zich niet kunnen ophopen. 

  1. Droog af na gebruik: zorg dat de kranen na gebruik goed afgedroogd worden, zodat er geen waterresten achterblijven (en kalkafzetting geen kans krijgt). 

  1. Bescherm tegen hard water: als je ‘hard’ water hebt, kun je een waterontharder installeren of een speciale beschermer gebruiken tegen kalkaanslag die de kleur van de kranen kan beschadigen. 

  1. Volg de aanwijzingen van de fabrikant: lees de aanwijzingen van de fabrikant over hoe je de kranen het beste kunt reinigen en onderhouden. Volg deze aanwijzingen om de levensduur van de kranen te verlengen.

     

Hoe gekleurde kranen je badkamer een unieke uitstraling geven


Uit welke afwerkingen kun je kiezen bij (gekleurde) badkamerkranen? 

Er zijn twee afwerkingen waaruit je kunt kiezen bij (gekleurde) badkamerkranen: 

  1. Gepolijst: dit is een glanzende afwerking door middel van het polijsten van de kraan. 

  1. Geborsteld: dit is een matte of geborstelde afwerking die verkregen wordt door middel van een borsteltechniek. Hierdoor krijgt de kraan een ‘rustige’ uitstraling. 

Het is belangrijk om te weten dat een gepolijste afwerking gemakkelijker te onderhouden is dan een geborstelde afwerking. Door het gladde oppervlak van een gepolijste afwerking, trekt die minder snel vuil aan. Een geborstelde afwerking heeft groeven en oneffenheden waarin vuil en kalk zich gemakkelijker kan ophopen. 

Daarnaast kan een gepolijste afwerking gemakkelijker worden schoongemaakt met een zachte doek en milde reinigingsmiddelen en vertoont die minder snel kalkaanslag of verkleuring. Dat maakt het gemakkelijker om de kraan er goed te laten uitzien en de kraan langer mooi te houden. 

Een geborstelde afwerking kost je vaak meer moeite om schoon te houden. 

 

Wat houdt e​en gepolijst effect in bij badkamerkranen? 

Een gepolijst effect bij badkamerkranen wordt verkregen door het afschuren van een dunne laag van de kraan, waardoor de kraan een gladder en glanzender oppervlak krijgt. Dit kan gebeuren door middel van mechanische polijstmachines of door handmatig polijsten.  

De gepolijste kranen geven een strakke en moderne uitstraling en zijn eenvoudig te onderhouden. Het is één van de meest populaire afwerkingen voor kranen in badkamers. 
 

Wat houdt een geborsteld effect in bij badkamerkranen? 

Een geborsteld effect bij badkamerkranen betekent dat de kraan een matte of geborstelde uitstraling heeft, in plaats van een glanzende, zoals bij gepolijste of verchroomde kranen. Het geeft een rustige uitstraling aan de badkamer en kan bijdragen aan een moderne, industriële of landelijke stijl.  

De borsteltechniek bestaat uit het gebruik van staalborstels die over het oppervlak van de kraan worden gehaald. Hierdoor wordt een dunne metaallaag verwijderd en ontstaat er een matte afwerking. Dit proces kan de kraan een antieke uitstraling geven. 

Het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waarbij de intensiteit van de borstelbehandeling kan variëren. Hierdoor kan het geborstelde effect meer of minder opvallend zijn. Welke mate van intensiteit jouw voorkeur heeft, is afhankelijk van je smaak. 


Wil je graag advies of gekleurde kranen? Bij Badkamerwinkel aan Huis helpen we je graag! Bel 06 - 39 51 34 39 om een afspraak te maken.

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag:


Montage

Een nieuwe badkamer of toilet realiseren? Kies Badkamerwinkel aan Huis: van inspiratie en ontwerp tot volledige installatie.

Lees meer over onze werkwijze: van levering tot complete installatie >>

Levering

Ook voor de levering van sanitair, tegels en kranen ben je bij Badkamerwinkel aan Huis aan het juiste adres.

Lees meer over onze dienstverlening: van levering tot volledige montage >>

Ontwerp

Uitzoeken en ontwerpen aan de keukentafel, direct met de juiste afmetingen en gekozen materialen. Makkelijk, efficiënt en praktisch.

Lees meer over onze 3D ontwerpmogelijkheden en onze merken >>