>
Terug naar overzicht

Complete gids voor een tijdloze badkamer (handige tips)

04 Dec 2022

In het begin vond je hem geweldig: je moderne, trendy badkamer. Tien jaar later ben je erop uitgekeken, maar budget voor een nieuwe badkamer heb je helaas niet. Wil je een nieuwe badkamer die je ook over twintig jaar nog mooi vindt, dan is een tijdloze badkamer een goed idee.

Trends zijn leuk en interessant, maar er kleeft één probleem aan. Ze raken verouderd. Bij kleren is dat niet zo’n probleem; je hebt regelmatig nieuwe nodig. Voor badkamers is dat een ander verhaal. Je doet er al gauw tien jaar mee en meestal nog langer.

En elke tien jaar moeten investeren in een nieuwe badkamer zou zonde zijn van je geld, toch? Laten we daarom eens kijken wat er komt kijken bij een tijdloze badkamer.

 

Wat is een tijdloze badkamer?

Wat ik hierboven heb geschreven roept natuurlijk de vraag op wat een tijdloze badkamer is.

Een tijdloze badkamer is een badkamer zonder trendgevoelige elementen. Daarbij is goed nagedacht over het ontwerp, het kleurgebruik, ontwerp, kranen en sanitair. Die combinatie zorgt ervoor dat de gebruiker niet snel uitgekeken raakt op de badkamer en zodoende jarenlang meekan.

Bij tijdloze badkamers zie je doorgaans strakke lijnen en natuurlijke materialen, zoals marmer, glas en zelfs hout.

 

Welk tegelgebruik en sanitair kies je?

Om je badkamer een tijdloze uitstraling te geven is het belangrijk dat je goed stilstaat bij de tegels en het sanitair. Zij zijn veruit het meest bepalend in de look en uitstraling van je badkamer.

Complete gids voor een tijdloze badkamer (handige tips)

Tegels

Tegels vormen het hoofdbestanddeel van elke badkamer. Dat is altijd zo geweest, dus daar kun je je geen buil aan vallen, toch?

 

Nou, toch wel, helaas. Behalve de kleur (zie hierboven) is het ook belangrijk dat je let op het tegelpatroon. Er zijn veel soorten tegelpatronen mogelijk, zoals als een volsteensverband, een halfsteensverband of een visgraatlegverband.

 

Als je niet zeker weet welke tegeltrends zullen beklijven, bekijk dan welke patronen een blijvertje zijn gebleken.

 

Tegelpatronen die al meer dan een eeuw bestaan, geven natuurlijk een goede indicatie. Dat soort patronen zal de komende tien jaar waarschijnlijk niet uit de mode raken.

 

Dat geldt bijvoorbeeld voor de alomtegenwoordige rechthoekige tegels. Ze zullen niet alleen altijd in de mode blijven, ze zorgen er ook voor dat een badkamer er strak en licht uitziet.

 

Verder zul je ook altijd goed zitten met vierkant tegels, groot en klein. Deze tegelvariant komt het vaakst voor, zeker als we naar de geschiedenis kijken.

Een ander tegelpatroon dat al meer dan een eeuw wordt gebruikt, is het zogenaamde penny-tegelpatroon. Deze kleine ronde tegeltjes, die begin 1900 voor het eerst werden gemaakt van ongeglazuurd wit porselein, zijn al decennialang een populaire keuze voor badkamervloeren.

 

Sanitair

Voor je sanitair is het goed een strak design zonder al te veel tierelantijnen aan te houden om een tijdloos effect te bereiken. Anders gezegd: kies sanitair zonder trendgevoelige elementen. Vooral ook omdat de douche, badkamermeubel en toilet prominent aanwezig zijn in de badkamer.

 

Ook nu geldt: kies een neutrale kleur voor je sanitair. En probeer uitbundige vormen en materialen te vermijden. Weinig reliëf en licht gebogen zijn hierbij toverwoorden.

 

Overweeg een bad te plaatsen

Een bad in een badkamer is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid. Veel mensen zien een ligbad als een luxe extraatje. Sterker nog, als je al jaren geen bad meer hebt genomen, kan het verleidelijk zijn je volumineuze badkuip weg te laten in je nieuwbouwhuis of bij de geplande verbouwing. Vaak wordt die dan vervangen door een moderne inloopdouche.

 

Maar als je een badkamer wilt met een tijdloze stijl en de hoogst mogelijke doorverkoopwaarde, overweeg dan vooral een badkamer met een bad. Kopers met kinderen (of een kinderwens) geven waarschijnlijk de voorkeur aan een badkamer met bad.

Welke kleuren passen het best?

Wil je een tijdloze badkamer, dan werkt een neutrale, natuurlijke kleur het beste. Denk aan wit, grijs, beige, antraciet, zwart en de talloze variaties binnen dit kleurenpalet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vleugje ivoor, of eierschaalwit. Door wit of andere neutrale, natuurlijke kleuren te gebruiken, blijft je badkamer relevant.

 

Die kleuren passen bij alle soorten en stijlen, of je nu van modern, klassiek of retro houdt. Wit is daarbij dominant. Logisch ook. Volgens interieurontwerpers gaat wit niet uit de mode.

 

Het heeft ook een praktische functie. Een combinatie van wit en andere neutrale kleuren is perfect voor kleinere badkamers waar een lichter kleurenschema nodig is om ruimtelijk te lijken.

 

Waar moet je voor oppassen bij een tijdloze badkamer?

 

Voordelen

Een tijdloze badkamer heeft een aantal belangrijke voordelen. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd.

 

1. Het verveelt nooit

Een tijdloze badkamer is niet trendgevoelig. Dus of je badkamer nu één, tien of twintig jaar oud is, je blijft hem mooi vinden. Daardoor gaat-ie jaren mee. En met de hoge standaard van sanitair, kranen en materialen is de keuze voor een tijdloze badkamer alleen maar makkelijker geworden.

 

2. Een budgetvriendelijke keuze

Omdat een tijdloze badkamer jarenlang meekan, voel je niet of in ieder geval veel minder snel de neiging om je badkamer te vervangen. Of je in twintig jaar één keer een badkamer koopt, of twee keer (omdat je op de eerste uitgekeken bent geraakt), scheelt een hoop geld.

 

3. Met accessoires kun je je eigen trend in je badkamer creëren

Je eigen trend in je badkamer creëren, is eenvoudig. Je kunt ze namelijk kopen in de kleur van jouw smaak of in de kleur van de trend van het moment. Denk daarbij aan de kleur van het badtextiel, de prullenbak, zeepbakjes, bloemen, planten en kaarsen.

 

Zo kun je eenvoudig een nieuwe sfeer creëren in je badkamer. En ben je die kleur na verloop van tijd beu, dan kun je alles in een handomdraai vervangen, zodat je badkamer (weer) past bij de laatste trend of jouw smaak. Je zit dus nooit vast aan een trend.

 

4. Maakt je huis beter verkoopbaar

Mensen die een huis willen kopen, zijn vooral gefocust op de uitvoering van de keuken en de badkamer. Met een tijdloze badkamer zullen minder mensen afhaken op het uiterlijk ervan. Daardoor is je huis beter verkoopbaar. Het kan je bovendien helpen je huis sneller te verkopen zodat je minder lang een overbruggingshypotheek nodig hebt.

 

Nadelen

Als we de voordelen noemen van een tijdloze badkamer, is het fair om ook de nadelen te noemen. Ik heb er maar één voor je. En dat zegt genoeg over de potentie van een tijdloze badkamer. Trouwens, het nadeel hieronder is niet eens een echt nadeel.

 

1. Je bent gebonden aan een neutrale kleur, vaak wit.

Tijdloze badkamers worden uitgevoerd in een neutrale kleur. Vaak is dat wit. Dat terwijl je misschien liever een blauwe, gele of rode badkamer hebt. In eerste instantie lijkt dat een nadeel, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

 

De accessoires in je badkamer kun je namelijk prima in jouw favoriete kleur aanschaffen (zie ook hiervboven). Omdat een tijdloze badkamer een neutrale kleur heeft, past de kleur van de accessoires daar prima bij.

 

Wat past bij een tijdloze badkamer?

Om tot een goede tijdloze badkamer te komen, is het belangrijk dat je de juiste materialen en meubels gebruikt. Hieronder een overzicht van materialen en meubels die essentieel zijn en/of niet gauw uit de mode zullen raken.

 

1. Witte verf

Misschien klinkt witte of gebroken witte verf op de badkamermuur een beetje saai. Maar, zoals ik hierboven al heb uitgelegd, zal een neutrale kleur nooit uit de mode raken. Mocht je toch een keer iets anders willen, dan is een andere kleur verf de makkelijkste en meest betaalbare verandering die je kunt aanbrengen in jouw badkamer.

 

Houd er wel rekening mee dat lichtere tinten gemakkelijk te overschilderen zijn, terwijl donkere tinten waarschijnlijk een primer en meerdere verflagen nodig hebben om de oude laag te bedekken.

 

2. Marmer

Een gootsteen van marmer heeft zich de afgelopen tientallen jaren een blijvertje getoond. Deze natuursteen is over het algemeen een duurdere optie dan laminaat, maar het is een duurzaam luxe materiaal dat nooit uit de mode raakt.

 

3. Badkamermeubels in de stijl van je huis

Als je badkamermeubels wilt die de tand des tijds doorstaan, kies dan voor opties die passen bij de stijl van jouw huis en jouw persoonlijke smaak. Kijk naar wat voor soort badkamermeubels van oudsher worden gebruikt in de stijl van jouw huis.

Montage

Een nieuwe badkamer of toilet realiseren? Kies Badkamerwinkel aan Huis: van inspiratie en ontwerp tot volledige installatie.

Lees meer over onze werkwijze: van levering tot complete installatie >>

Levering

Ook voor de levering van sanitair, tegels en kranen ben je bij Badkamerwinkel aan Huis aan het juiste adres.

Lees meer over onze dienstverlening: van levering tot volledige montage >>

Ontwerp

Uitzoeken en ontwerpen aan de keukentafel, direct met de juiste afmetingen en gekozen materialen. Makkelijk, efficiënt en praktisch.

Lees meer over onze 3D ontwerpmogelijkheden en onze merken >>